Wielkanoc w wersji wege - na jakie potrawy się zdecydować?
2019-04-18
Co jakiś czas staramy się umieszczać na naszym blogu ciekawe przepisy na świąteczne i rodzinne uczty. Staramy się dzielić z Wami ciekawymi, mniej powszechnymi patentami, które w oryginalny i kreatywny sposób łączą tradycję z bardziej nowoczesnymi rozwiązaniami.
Piszemy zarówno o słodkościach, jak i daniach wytrawnych; podpowiadamy, co sprawdzi się w wersji grillowanej, choć nie pomijamy potraw okolicznościowych. W dzisiejszym wpisie skupimy się właśnie na tych ostatnich, a dokładnie – na wielkanocnych bezmięsnych smakołykach!
A jakie są Wasze patenty na wielkanocne dania w wersji wege? Jesteśmy ciekawi Waszych propozycji!
Piszemy zarówno o słodkościach, jak i daniach wytrawnych; podpowiadamy, co sprawdzi się w wersji grillowanej, choć nie pomijamy potraw okolicznościowych. W dzisiejszym wpisie skupimy się właśnie na tych ostatnich, a dokładnie – na wielkanocnych bezmięsnych smakołykach!
1. Wegetariański pasztet
Pasztet to przekąska, która pojawia się na wielu wielkanocnych stołach, choć przeważnie w wersji mięsnej. Jeśli jednak wśród domowników i/lub zaproszonych gości są osoby, które za mięsem nie przepadają, można przyrządzić dla nich pyszną alternatywę, w stu procentach warzywną. Opcji do wyboru jest naprawdę wiele – świetnie sprawdza się na przykład pasztet z fasoli (połączonej z suszonymi pomidorami), a także ten z czerwonej soczewicy, niezwykle smaczny jest również pasztet grzybowy. Oczywiście, zdecydować możemy się na bardziej klasyczny wariant, czyli pasztet z gotowanych warzyw okopowych (seler, marchew, pietruszka plus kasza jaglana), na których wcześniej ugotować warto gęsty, aromatyczny bulion.2. Wegański sernik z tofu
Koniecznie zadbać trzeba także o gości, którzy nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym również nabiału. Wegański sernik sprawdzi się tutaj idealnie – jest smaczny, puszysty, a przy tym nie zawiera aż tak potężnej dawki kalorii. Co więcej, jest on też prosty w przygotowaniu! Jakich składników potrzebujemy? Takich, które bez problemu znajdziemy w każdym supermarkecie: tofu (naturalne, bez aromatyzujących dodatków), kaszę jaglaną, cukier (choć zachęcamy do sięgnięcia po jego zdrowsze zamienniki), wanilię, kurkumę, cytrynę (a dokładnie: skórkę z cytryny), mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Tak wygląda zestaw produktów na masę, jeśli zaś chodzi o spód, zaopatrzyć musimy się w mąkę gryczaną, kakao, kurkumę, olej kokosowy, słodki, naturalny syrop, sól, zmielone płatki owsiane i mleko roślinne. Całość jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym jest zdrowa i smakuje wyśmienicie!3. Wege majonez
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez sałatki warzywnej, ale weganie zazwyczaj nie mogą jej skosztować. Co prawda, sałatka nie zawiera ani grama mięsa, ale aromatu nadaje jej majonez, ten natomiast powstaje na bazie produktów pochodzenia zwierzęcego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować majonez w wersji wege – równie smaczny, a przy tym znacznie zdrowszy. Potrzebne będą nam: aquafaba, czyli woda po ciecierzycy, płatki drożdżowe, ocet (opcjonalnie: sok z cytryny), sól, musztarda, olej roślinny oraz słodzik, najlepiej syrop z agawy. Wszystko wystarczy po prostu dobrze zmiksować, choć pamiętając, że olej dodajemy odrobinę później. Prawda, że proste? I na dodatek przepyszne!A jakie są Wasze patenty na wielkanocne dania w wersji wege? Jesteśmy ciekawi Waszych propozycji!
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2019