Wege grill - pysznie i tanio! #1
2018-07-13

1. Kalafior w panierce
Kalafiorowe nuggetsy to zdecydowanie dobry pomysł, jeśli mowa o grillowanej przekąsce! Jak je przygotować? To proste: wystarczy tylko obrać kalafior z liści, pociąć główki na mniejsze kawałki i ugotować tak, aby po wyjęciu z wody warzywo nie było zbyt miękkie. Następnie całość należy zanurzyć w panierce doprawionej według uznania. Najlepszymi składnikami, z których warto zrobić panierkę, są zaś: mąka z ciecierzycy, mleko roślinne (może być też woda) oraz płatki kukurydziane - dzięki tym ostatnim, nasz smakołyk będzie złocisty i chrupiący. Co ważne, kalafior nie jest tu jedynym wariantem, ponieważ zastąpić mogą go na przykład pieczarki lub boczniaki.2. Grillowane owoce
Jeżeli preferujecie coś słodkiego, świetnym patentem będą także owoce, o których często zapominamy, a które świetnie pasują na grilla. Po jakie owoce warto zatem sięgnąć? Z pewnością niezaprzeczalnym klasykiem jest tym przypadku banan nadziewany czekoladą (najlepiej gorzką), chociaż to nie jedyna możliwość. W wersji na ciepło równie pyszne będą bowiem ananasy, jabłka (koniecznie z cynamonem), brzoskwinie oraz gruszki. Podawać je możemy z różnego rodzaju sosami, bitą śmietaną, karmelizowanym cukrem lub posypką z cukru pudru. Tak przygotowana przekąska idealnie sprawdzi się też jako ciekawy, niebanalny dodatek do lodowych deserów.3. Kotleciki warzywne
Kolejna opcja, o której nie można zapominać – wege burgery. Również tutaj mamy sporo opcji do wyboru, a wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Bezmięsne kotleciki przygotować można z różnych warzyw, choć prawdą jest, że najlepiej pasować będą tu rośliny strączkowe, takie jak zielony groszek, czy też – na przykład – ciecierzyca. Na tym jednak lista rozwiązań się nie kończy, ponieważ sięgnąć możemy też po buraki, marchewkę, a nawet takie warzywa, jak por i seler. Gotowe danie najczęściej podaje się w formie przekąski lub – jak zaznaczyliśmy na początku akapitu – w burgerach, najlepiej bazujących na ciemnym pieczywie i odpowiednio dobranych sosach (polecamy jogurtowo-czosnkowy lub z mango). Powyższe trzy propozycje to oczywiście nie wszystko! Warto wspomnieć w tym miejscu między innymi o marynowanych serach wegańskich (chociażby tempehu i tofu), nadziewanej papryce, popularnych szaszłykach (na przykład z cukinią) i sałatkach, czy panierowanym serze pleśniowym, podawanym z winogronem albo żurawiną. Jak więc widać, pomysłów jest sporo, dlatego w wakacje z pewnością wrócimy do omawianego tematu. A Wy? Jakie są Wasze ulubione wege smakołyki?
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2018