Aktualności

2014-06-17

Ściółkowanie gleby agrowłókniną i agrotkaniną. Część I

 

Czym jest ściółkowanie?

 

Uprawa ogrodu nie należy do najłatwiejszych zajęć. Wymaga wiele pracy i często specjalistycznej wiedzy. Dlatego zarówno profesjonalni ogrodnicy, jak i hobbyści cenią sobie rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić czas i sprzyjają rozwojowi roślin. Szczególnie cenioną metodą pielęgnacji gleby i roślinności jest ściółkowanie. Technika ta polega na przykryciu wierzchniej warstwy gleby agrowłókniną, agrotkaniną lub różnego rodzaju materiałami organicznymi, które pełnią funkcję izolacyjną i ochronną.

 

Ściółkowanie pozwala ograniczyć, a nawet wyeliminować, rozwój chwastów, dzięki czemu nie tracimy czasu na pielenie. Przyczynia się także do poprawienia warunków bytowania roślin, gdyż chroni glebę przed nadmiernym przegrzaniem, przemarzaniem i utratą wilgoci. Takie warunki sprzyjają wydajności upraw i często sprawiają, że plony są bardziej obfite.

agrotkanina

Niektórym może się wydawać, że ściółkowanie to zbędny zabieg, w dodatku raczej nie sprzyja estetyce ogrodu. Należy jednak pamiętać, że w naturalnych warunkach gleba zawsze jest pokryta warstwą materii organicznej. Jeśli człowiek albo inne czynniki zewnętrzne spowodują, że ta warstwa zostanie naruszona lub usunięta ekosystem zawsze stara się ją jak najszybciej odbudować. Odkryta gleba jest szczególnie narażona na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych. Słońce powoduje nadmierną utratę wody, a wiatr sprzyja erozji, natomiast deszcz niszczy wierzchnia warstwę podłoża i może spowodować że gleba stanie się zbyt błotnista. Ziemia w ogrodzie również potrzebuje ochrony, dlatego ściółkowanie często staje się niezbędne dla zdrowego wzrostu roślin.

 

Jakie korzyści przynosi ściółkowanie?

 

Najczęstszym powodem, dla którego decydujemy się na pokrycie gleby materiałem ściółkującym jest chęć pozbycia się chwastów. Wpływają one niekorzystnie na uprawy, gdyż pobierają składniki pokarmowe z podłoża konkurując z posadzonymi roślinami. Powoduje to, że rozwój roślinności zostaje mocno ograniczony, gdyż zmniejsza się dostępność wody i składników mineralnych. Chwasty niekorzystnie wpływają również na estetykę ogrodu. Dzięki wyłożeniu powierzchni agrowłókniną lub agrotkaniną możemy oszczędzić czas na pieleniu i w dużym stopniu ograniczyć występowanie chwastów.

 

Materiał ściółkujący w dużym stopniu ogranicza parowanie wody. Gleba zachowuje optymalną wilgotność i nie trzeba jej tak często podlewać. Oszczędzamy dzięki temu nie tyko czas, ale i wodę. Jest to szczególnie korzystne latem, kiedy wysokie temperatury utrzymują się przez dłuższy czas narażając rośliny na wyschnięcie. Ściółka działa wówczas jak izolacja, nie tylko zabezpieczając podłoże przed utratą wilgoci, ale również chroniąc korzenie upraw przed zbytnim nagrzaniem. Ogranicza to wpływ niekorzystnych warunków atmosferycznych na plony.

 

Utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności gleby pozytywnie wpływa na wzrost roślinności. Takie warunki znacząco ułatwiają roślinom pobieranie składników pokarmowych, co powoduje, że rozwijają się one szybciej i bujniej. Rabaty wyglądają również dużo schludniej, a materiał ściółkujący dobrze chroni owoce przed ubrudzeniem w wyniku kontaktu z glebą.

 

Ściółkowanie może wydawać się pracochłonne, zwłaszcza jeśli nasze uprawy zajmują dużą powierzchnię. Jednak na dłuższą metę pozwala zaoszczędzić czas poświęcany na pielenie i podlewanie. Zapewnia doskonałe warunki dla rozwoju roślin, dzięki czemu pozwala ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych.

 

Zalety ściółkowania:


  • Ogranicza występowanie chwastów

  • Utrzymuje odpowiednią temperaturę gleby

  • Ogranicza parowanie wody

  • Utrzymuje optymalną wilgotność podłoża

  • Pozwala skrócić czas poświęcany na pielenie i podlewanie

  • Zapobiega wypłukiwaniu składników mineralnych z gleby przez deszcz

  • Zapobiega erozji gleby związanej z oddziaływaniem wiatru

  • Korzystnie wpływa na wzrost upraw

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel