Ostrzenie sekatora - jak to zrobić?

2019-11-29
Ostrzenie sekatora - jak to zrobić?

Sekator to narzędzie ogrodowe, jednak może być wykorzystywany także w wielu innych dziedzinach życia. Poza możliwością sprawnego przycinania gałęzi, wykazuje się ostrością odpowiednią do przecinania np. kabli. Żeby jednak sekator zachowywał swoje pierwotne właściwości i pozostał tak praktyczny, jak zaraz po zakupie, trzeba go regularnie ostrzyć. Najlepiej wykonywać tę czynność przynajmniej raz w sezonie, w ramach systematycznej konserwacji. Jak jednak naostrzyć sekator, aby rzeczywiście przywrócić mu maksymalną ostrość, jednocześnie nie wyrządzając sobie krzywdy?

Kiedy należy naostrzyć sekator?

Sekator powinien być ostrzony przynajmniej raz w sezonie, jednak istnieje wiele sytuacji, w których może stępić się znacznie szybciej i mocniej niż przy standardowym cięciu gałęzi. Z tego powodu nie ma reguły, co do częstotliwości jego ostrzenia. Najlepiej jest bacznie obserwować jakość pracy i samodzielnie ocenić, czy rezultaty cięcia nie uległy pogorszeniu. Sekator ze zbyt tępymi ostrzami nie będzie przecinał gładko i szybko. Rozpoławianie gałęzi stanie się trudniejsze, a efektem starań będzie ich miażdżenie, a nie rzeczywiste cięcie. Obsługa narzędzia będzie natomiast wymagała użycia większej siły. Poza oczywistym zmęczeniem i nieodłącznym bólem dłoni, praca ze zbyt tępym sekatorem oznacza nierówno przycięte rośliny. Nie tylko prezentują się one mniej estetycznie, ale też mogą mieć trudność z odrastaniem do wcześniejszej postaci. Stanowi to problem głównie w przypadku krzewów typowo ozdobnych.

Przygotowanie sekatora do ostrzenia

Przed rozpoczęciem właściwego ostrzenia, sekator należy dokładnie oczyścić. Trzeba usunąć resztki roślin, ewentualnie zaschniętą ziemię. Podczas zdrapywania należy zachować ostrożność, aby nie zarysować ostrza. Samo mycie jest zależne od materiału, z jakiego zostało wykonane narzędzie. Niektóre sekatory można umyć w wodzie ze specjalnym mydłem ogrodniczym lub ze zwykłym mydłem szarym, bez ryzyka ich późniejszego rdzewienia. Mocniejsze zabrudzenia można zmyć rozpuszczalnikiem. Obawiając się występowania chorób roślin, można również zdecydować się na dezynfekcję. W jej celu wystarczy przetrzeć sekator spirytusem. Jeśli dany model na to pozwala, najlepiej jest rozłożyć go na mniejsze części tak, żeby uzyskać łatwiejszy dostęp do każdego ostrza. Przyspieszy to i ułatwi sam proces zarówno czyszczenia, jak i ostrzenia.

Zasady ostrzenia sekatora

Ostrzenie sekatora nie jest skomplikowane, lecz wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu ostrzącego. Najlepiej sprawdza się do tego specjalistyczna ostrzałka lub szlifierka kątowa z papierem ściernym. Można też próbować ostrzenia o osełkę lub metalowy pilnik. Dalsze kroki zależą od posiadanego typu sekatora. Te klasyczne, wyposażone w ostrze mijające, wymaga ostrzenia tylko z jednej strony. Należy pamiętać, że ma to być strona zewnętrzna. Sekatory kowadełkowe ostrzy się natomiast z obu stron. Samo ostrzenie należy wykonywać zawsze pod kątem 45 stopni. Dla uzyskania odpowiedniego rezultatu trzeba wykonywać płynne ruchy od ostrza na zewnątrz narzędzia. Nie można jednak wykonywać ruchów powrotnych przy ostrzu. Należy odsunąć sekator od urządzenia tak, żeby nie zniszczyć powierzchni jego noży. W celu uniknięcia efektu poszarpania warto pamiętać o używaniu pilnika o jak najmniej gradacji. Ostrzenie kończy się w momencie, gdy powierzchnia sekatora będzie gładka, a jego ostrze idealnie równe.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel