Nawożenie roślin – co trzeba wiedzieć?

2018-10-27
Nawożenie roślin – co trzeba wiedzieć?W dzisiejszym wpisie wracamy do drugiego ważnego dla nas tematu, czyli do ogrodnictwa i podpowiadamy, wśród jakich sposobów nawożenia roślin można wybierać.

Czym jest nawożenie?

Odpowiedź na tak zadane pytanie wcale nie jest trudna: nawożenie polega na dostarczaniu roślinom składników pokarmowych, niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju oraz na poprawianiu właściwości samej gleby. Dzięki stosowaniu odpowiednich nawozów, dbamy o właściwy odczyn gleby, poprawiamy jej żyzność, a także zwiększamy wchłanianie wody. To natomiast sprawia, że nasze rośliny bujnie kwitną, rzadziej chorują, rzadziej też atakowane są przez szkodniki. Co więcej, stają się one bardziej odporne na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych – takich, jak na przykład mróz.

Rodzaje nawozów i sposoby nawożenia

Najprostsza klasyfikacja nawozów uwzględnia dwie kategorie: nawozy mineralne oraz nawozy organiczne. Upraszczając – te pierwsze uzyskiwane są poprzez ingerencję człowieka, drugie zaś są w pełni naturalne, niezmodyfikowane. Nawozy mineralne dzielą się na: uniwersalne (przeznaczone do wszystkich gatunków roślin), specjalistyczne (odpowiadające na zapotrzebowanie konkretnych gatunków), a także te o spowolnionym działaniu (stosowane zazwyczaj wiosną, uwalniające substancje przez cały rok). Jeśli mowa natomiast o sposobach nawożenia, wymienić można tu: nawożenie przedsiewne (nawóz stosujemy jeszcze przed siewem roślin), siewne i pogłówne (w czasie wegetacji roślin), do którego zalicza się także dolistne (substancja nakładana jest na liście). To jednak nie wszystko – ogrodnicy nierzadko zanurzają nasiona roślin w wybranych preparatach, dzięki czemu roślina od samego początku ma kontakt z nawozem. Mówiąc zaś o nawozach organicznych – do powszechnie stosowanych zaliczyć można tu kompost (sporo na jego temat pisaliśmy w tym tekście), obornik, biohumus, nawóz ptasi i różne nawozy zielone.

Nie bójmy się domowych metod!

Nie można zapominać też, że istnieje sporo domowych patentów na uzyskanie świetnego, skutecznego, naturalnego nawozu. Co więcej – wcale nie musimy się wysilać, aby go sporządzić – czasami wystarczy tylko… zajrzeć do kuchni. Znajdziemy tam między innymi skorupki jajek, które wystarczy pokruszyć i zalać wodą, aby uzyskać preparat niezwykle bogaty w liczne składniki mineralne. Wiele osób sięga także po wywar z warzyw (koniecznie bez zawartości soli!), skórki od banana oraz fusy – zarówno te, które zostają po wypiciu kawy, jak i herbaciane. Oczywiście, opcji do wyboru jest o znacznie więcej, ale zdaje się, że to właśnie te są najbardziej pewne i cieszą się największą popularnością. O czym natomiast należy pamiętać, nawożąc rośliny? Przede wszystkim o tym, aby nie przesadzić z ilością dozowanego nawozu. Stosując zaś nawozy mineralne, za każdym razem uważnie czytajmy etykiety, aby mieć pewność, że używane są zgodnie z ich przeznaczeniem i dozowane do właściwego rodzaju gleby.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel