Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?

2017-10-20
Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?Kontynuujemy nasz cykl, poświęcony urządzaniu domowych przestrzeni. W poprzednim artykule poruszyliśmy temat aranżacji kuchni, wskazując jak popularny jest obecnie wystrój zainspirowany stylem rustykalnym. Dziś natomiast postaramy się podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby – jak to już wcześniej nazwaliśmy - „serce naszego domu” było w pełni funkcjonalne, niezależnie od konwencji, która decyduje o jego wyglądzie. Kuchnia jest jednym z tych pomieszczeń, którego aranżacja wymaga szczegółowego planowania. Założenie jest proste: wnętrze to ma być wygodne i ergonomiczne. Ergonomiczne, czyli takie, w którym (na przykład) urządzenia dostosowane są do naszych potrzeb oraz cech fizycznych i psychicznych. Inaczej mówiąc: kuchnia powinna być po prostu wygodna. Jak to osiągnąć? Najłatwiej jest urządzić ją z uwzględnieniem podziału na strefy, z których każda odpowiada za konkretne zadania. Podział ten ma natomiast zapewnić płynność w wykonywaniu podstawowych kuchennych czynności, takich jak przygotowywanie obiadu, zmywanie, krojenie warzyw itd. Omówmy więc dokładnie każdą z tych stref, aby wiedzieć, o czym na pewno nie można zapomnieć.

1. Strefa zapasów

Strefa zapasów to miejsce, w którym przede wszystkim przechowujemy żywność. Znaleźć powinny się tu pojemne szafy i szuflady, w których trzymać będziemy np. makarony, ryże, kasze, konfitury, mąki, ale również to w tym obszarze powinna znajdować się lodówka i zamrażarka.

2. Strefa zmywania

Powszechnie panujące przekonanie na temat rozmieszczenia kuchennych stref jest takie, że produkty, po które sięgamy, następnie poddajemy obróbce – na przykład myjemy owoce lub warzywa. W związku z tym najczęstszym (a zarazem sprawdzonym) rozwiązaniem jest ulokowanie strefy zmywania obok strefy zapasów – ułatwi nam to prace i zdecydowanie ją przyspieszy.

3. Strefa przechowywania

Strefa przechowywania, czyli szafki i szuflady i półki na przedmioty codziennego użytku, między innymi na sztućce oraz przyprawy. Powinna znajdować się w takim miejscu, aby po wszystko, z czego często korzystamy, sięgało nam się łatwo, szybko i sprawnie. W wielu domach ulokowana jest nad zlewem oraz obok niego.

4. Strefa przygotowywania

Ta strefa obejmuje przede wszystkim blat, który powinien być odpowiednio duży i szeroki, ponieważ to tutaj najczęściej przyrządzamy posiłki. W związku z tym, najważniejsza powinna być nasza wygoda, na którą z pewnością wpływ ma przestronność miejsca.

5. Strefa gotowania, pieczenia, smażenia

Jak sama nazwa wskazuje – tutaj dzieje się naprawdę dużo, ponieważ to właśnie tu poddajemy żywność obróbce termicznej. Zazwyczaj miejsce to umieszczone jak na końcu „szeregu stref”, choć oczywiście zależy to od pomieszczenia, jakim dysponujemy (czasem będą one układać się w prosty rząd, czasem w podkowę itd.). Najważniejsze, aby przestrzeń ta była odpowiednio zabezpieczona i umożliwiała komfortową pracę. Wiedząc już, z jakich elementów składa się kuchnia, łatwiej będzie nam zaplanować jej układ, mając na uwadze naszą wygodę, a także bezpieczeństwo. Następnie nie pozostanie nic innego, jak wybrać styl, który będzie odpowiadał naszym upodobaniom estetycznym. Kilka propozycji ciekawych i niebanalnych aranżacji przedstawimy w kolejnym tekście.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel