Jak przygotować się do sezonu grillowego?
2017-04-18

Czystość przede wszystkim
Może to wydawać się oczywiste, ale zawsze przed rozpoczęciem sezonu powinieneś solidnie wyczyścić swój grill, szczególnie te jego elementy, które mają kontakt z jedzeniem. Nie wierz w miejskie legendy, które mówią, że jedzenie z „zaprawionego” grilla lepiej smakuje – to bzdura! Solidnie wyszoruj urządzenie drucianą szczotką i przetrzyj wilgotną ścierką, ale raczej nie używaj detergentów – mogą zostawiać osad. Chyba że… umyjesz ruszt w zmywarce: w przypadku większości grillów powinno to być możliwe! Uwaga: pamiętaj, że wyszorować trzeba także pojemnik zbierający tłuszcz. To nic przyjemnego, ale jest konieczne. Jeśli chcesz na przyszłość uniknąć męczącego szorowania, możesz wyłożyć tę część grilla folią aluminiową – i zmieniać ją po każdej grillowej sesji. Po tym wszystkim niezłym pomysłem jest zrobić grillowi „jazdę testową”, by upewnić się, że wszystko jest w porządku, jeszcze zanim zaprosimy całą rodzinę i znajomych na obiad.Nie zapomnij o BHP

Pamiętaj o oprawie
Bez grilla nie ma grillowania, to fakt – ale wiesz, bez czego jeszcze go nie ma? Bez wygodnych mebli ogrodowych i parasola pozwalającego schronić się przed palącym słońcem (choć chwilowo bardziej prawdopodobna jest mżawka?)! Bez nich nawet najlepiej zaopatrzony bufet znacznie straci na atrakcyjności. Wielokrotnie już przypominaliśmy Ci, że warto wyczyścić i przygotować meble ogrodowe na sezon, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś – teraz jest naprawdę ostatnia chwila!Nie daj się schematom

Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2017