Przekąski na piknik - bo warto korzystać z wiosny!
2019-04-30
Tak, jak napisaliśmy w tytule niniejszego tekstu – warto korzystać z wiosny, w tym również z rozpoczynającego się już za moment weekendu majowego.
Prognozy pogody są bardzo optymistyczne – ma być ciepło (ale nie za gorąco) i słonecznie. Wiosenna aura i sporo wolnego czasu to dobry powód, by wybrać się na długi spacer, a nawet na piknik. Decydując się na tę drugą formę rozrywki, musimy pamiętać natomiast o tym, żeby przygotować zdrowe, lekkie, ale jednocześnie sycące przekąski. Takie, jak maj – przyjemne, satysfakcjonujące, a przy tym niekoniecznie przesadzone. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które powinny przypaść Wam do gustu.
Życzymy smacznego! Mamy nadzieję, że z majówki wrócicie zadowoleni i zrelaksowani!
Prognozy pogody są bardzo optymistyczne – ma być ciepło (ale nie za gorąco) i słonecznie. Wiosenna aura i sporo wolnego czasu to dobry powód, by wybrać się na długi spacer, a nawet na piknik. Decydując się na tę drugą formę rozrywki, musimy pamiętać natomiast o tym, żeby przygotować zdrowe, lekkie, ale jednocześnie sycące przekąski. Takie, jak maj – przyjemne, satysfakcjonujące, a przy tym niekoniecznie przesadzone. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które powinny przypaść Wam do gustu.
1. Sałatka
Co prawda, zacząć powinniśmy od kanapek, bo to piknikowa klasyka, ale stwierdziliśmy, że o kanapkach… na pewno nikt nie zapomni. Oczywiście, tych z wartościowego pieczywa, niekoniecznie z majonezem. Zamiast kanapek, proponujemy więc sałatki – równie proste w wykonaniu, równie zdrowe, a przy tym niezwykle wiosenne. Możliwości jest tu naprawdę sporo, a wszystko zależy od tego, co – po prostu – lubicie jeść i jak łączycie smaki. My polecamy sałatki, w których podstawą będą pożywne kasze oraz warzywa strączkowe, na przykład ciecierzyca (może być pieczona, może być też gotowana). W przypadku sałatek, które zabieramy na wycieczkę, ważne jest nie tylko to, z czego je przyrządzimy, ale też w jaki sposób je skomponujemy. Chodzi o to, by nie przesiąkły wodą i nie były przesadnie oblane sosem. Najlepiej więc z umiarem podejść do dressingu, a całość warstwami ułożyć w pojemnym słoiku.2. Kotleciki warzywne
Pisaliśmy o nich już kilka razy, ale nic nie szkodzi, by przypomnieć, że kotleciki warzywne są pyszne, zdrowe i wyjątkowo smaczne. Co więcej, świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska na grilla lub imprezę w wersji wege, ale też jako piknikowy smakołyk. Tutaj również mamy wiele wariantów do wyboru: pieczona papryka, pieczony burak, kalafior, marchew, seler, por, zielony groszek… Świetnie sprawdzą się także falafel (zwłaszcza w towarzystwie hummusu!) oraz placuszki z cukinii. Wydawać by się mogło, że te ostatnie są dość kruche, ale jest pewien sposób, by wzmocnić ich strukturę: jeśli zetrzemy cukinię na mniejszych oczkach, całość będzie o wiele bardziej zwarta.3. A co do picia?
Tutaj również warto zdecydować się na zdrowe, naturalne rozwiązania, które orzeźwią i odżywią organizm. Podstawą jest, rzecz jasna, woda mineralna, która może być infuzowana różnymi owocami, a nawet ziołami, ale to nie wszystko. Przygotować możemy bowiem sycące koktajle warzywno-owocowe z dodatkiem nasion, a także świeże soki bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Dbajmy o to, aby w napojach, które zabierzemy na piknik, nie było szkodliwych substancji – zamiast więc kupować kolorowe wody gazowane i niezdrowe, przetworzone soki, wybierzmy proste, bezpieczne domowe rozwiązania.Życzymy smacznego! Mamy nadzieję, że z majówki wrócicie zadowoleni i zrelaksowani!
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2019